1. Skapa en budget
Första steget för en mer sparsam vardag är att skapa och följa en budget. Med en budget ser du hur mycket du har möjlighet att spendera samt hur mycket du bör spara för att klara framtidens utgifter. HÄR kan du läsa om 8 appar att ladda ner för en smidig vardagsekonomi.
2. Handla det du behöver när det är lågsäsong
Genom att handla under lågsäsong kan du spara en hel del pengar. Många affärer höjer priserna när behovet ökar och säljer det billigare när efterfrågan är lägre. Passa exempelvis på att köpa julpyntet i januari och skidorna i april för att spara en rejäl slant!
3. Undvik rökning och snusande
Att sluta med dåliga vanor är aldrig lätt. En extra morot skulle dock kunna vara att du kan spara en hel del pengar samtidigt. Om du röker ett paket cigaretter om dagen (55 kr) så gör du av med 20 075 kronor per år. Tänk så mycket pengar du skulle kunna spara!
4. Hejda impulsköpen
Impulsshopping är ”lätt hänt” för många. Låga priser och erbjudanden är en fälla som snabbt kan bli väldigt dyr. Kanske känns det i stunden som att du verkligen MÅSTE ha den där snygga väskan. Men frågan är om du köper varan bara för att den är billig eller för att du i stunden känner att du vill ”unna dig”. En bra idé är att vänta med dina ”vill-ha-köp” i minst 1 månad. På så sätt har du tid att fundera över om köpet verkligen är en prioritet. Chansen är dessutom stor att du lyckas fynda på rean om du klarar att hålla dig!
5. Drick vatten och tjäna upp till 7000 kronor per år
Att dricka söta drycker är varken bra för hälsan eller ekonomin. Genom att dricka vatten till maten kan du tjäna upp till 7000 kronor per år! Läs mer HÄR.
6. Koka soppa på en spik
Visste du att vi slänger omkring 19 kilo ätbar mat i soporna varje år? Ett bra sätt att spara pengar är att använda det som finns hemma istället för att hela tiden köpa nytt. Många gånger går det att slänga ihop en god måltid med sakerna som blivit över. Låt fantasin flöda och använd google för att få inspiration till nya maträtter.
7. Dra ner på köttkonsumtionen
I Sverige konsumerar vi i genomsnitt 87 kilo kött per person och år. De senaste 20 åren har vi ökat mängden kött vi konsumerar med hela 45 procent. Att äta vegetariskt några dagar i veckan bidrar till en hälsosammare kost samtidigt som vi kan spara pengar. Bönor, linser och rotfrukter är både nyttigt och billigt!