1. Skapa en budget och ett mål för ditt sparande
Första steget för att spara pengar är att sätta upp ett mål för ditt sparande. Därefter bör du skapa och följa en budget. Med en budget tydliggörs hur mycket du har möjlighet att spendera samt hur mycket du bör spara för att klara framtida utgifter.
2. Kapa onödiga dyra fasta kostnader
När du har skapat en budget är det dags att se över dina fasta utgifter. Börja med att gå igenom dina räkningar för att se om det finns några fasta kostnader som du kan dra ner på. Kanske har du en onödigt dyr hemförsäkring, prenumerationer på betalkanaler eller ett kasst mobilabonnemang? Se över dina alternativ!
3. Spara pengar i vardagen
Du kan spara en hel del pengar genom små förändringar i vardagen. Fundera över vad du spenderar onödiga pengar på. Äter du lunch ute varje dag? Sluta med det och ta med en matlåda till arbetet istället! På enbart en vecka sparar du drygt 400 kronor, det blir en hel del pengar i längden! Även småköp som kaffe blir snabbt en stor utgift. Brygg istället eget kaffe och ta med i en termos – det är mer ekonomiskt, godare och dessutom miljövänligt.
4. Sluta med impulsköp och använd 48-timmarsregeln
Låga priser och erbjudanden är en fälla som lätt och snabbt kan bli väldigt dyr. I stunden känns den där tröjan kanske som ett måste i din garderob, men frågan är om du vill ha varan bara för att den är billig eller för att du i stunden känner att du vill “unna dig”? En bra idé är att använda dig av 48-timmarsregeln och vänta med dina “vill-ha-köp” i minst 48 timmar. På så sätt har du tid att fundera över om köpet verkligen är en prioritet.
5. Arbeta fler timmar
Något annat du kan göra för att spara mer pengar är såklart att se över dina möjligheter att arbeta fler timmar. Du ökar din inkomst samtidigt som du får mindre fritid. Med mindre fritid spenderar du naturligt mindre pengar och du har således möjlighet att spara mer.
6. Köp varor som håller länge
Det är inte alltid bäst att köpa det billigaste, trots att det är på extrapris. Tänk kvalité framför kvantitet och köp varor som håller länge. När du handlar mat bör du även tänka på att alltid dubbelkolla alternativen och att jämföra kilopris. Vid en hastig blick är det lätt att tro är priset är mer förmånligt än vad det egentligen är.
7. Sluta att jämföra dig med andra
Det är mänskligt att jämföra sig med andra, men försök att undvika det i största möjliga mån. Fundera över om du vill ha något för att du behöver det eller för att “alla andra har det”. Tänk på ditt mål!
8. Se dina pengar växa med hjälp av appar och andra digital verktyg
Det finns många mobilappar och andra digitala verktyg som kan hjälpa dig att sköta din ekonomi, även när du är på språng. Apparna kan hjälpa dig att se utvecklingen och behålla motivationen för ditt sparande. Appen Dreams är exempelvis utvecklad för att hjälpa dig att spara pengar till dina mål. Appen ger dig bland annat tips på smarta sparhack anpassade efter din livsstil och uppmuntrar till ett ökat sparande.